söndag, november 17, 2013

Virvel nr 5

Dags för en virvel från Leedy!
Detta är en Leedy Reliance från slutet av 1930-talet. Lanserades på sin tid som den absolut bästa virveln i sin prisklass. För er som har Leedy-katalogen så går det att läsa mer om den på sidan 96.
Allt original utom sejarmekaniken, (som på dessa riktigt gamla virvlar inte var mycket att ha ärligt talat). Som synes på bilden finns hålen kvar från originalmekaniken som förre ägaren bytte ut mot en gammal WFL-mekanik (Ludwig) som har den där äkta vintagekänslan och således passar perfekt!
Tunn mässingsstomme med härlig spelkänsla och stor klang!
/ T-G

7 kommentarer:

Lars H "moderator" sa...

Snygg!
Jag har ju tidigare ägt en Conn Black Elite, som då var gjord av Leedy.
Och Leedy var väl trummornas Cadillac när det begav sig, och upphovsmän till många av de detaljer vi tar för givet idag: fjäderinlägg i stämhusen, oversized heads, mm.

Det värsta är ju att nu vill man ju ha en Leedy igen...

/Lars

Trum-Gugge sa...

Ja, Reliance var/är ju en "student-modell" av det bättre slaget men jag tycker den är suverän och är speciellt nöjd o glad för att tidigare ägare bytt ut sejarmekaniken på ett så smakfullt o passande sätt. Och som du säger, Leedy fyllde ju absolut en viktig roll på sin tid för många banbrytande innovationer.
/ T-G

Lennart Pn sa...

Den här virveln verkar vara en klenod i ordets allra högsta bemärkelse. Otroligt lärorikt att få ta del av dina presentationer, fortsätt så!

Under alla mina år ute i "svängen" så tror jag att det bara var en lirare jag stötte på som hade ett Leedy-kit (i Light Blue alt Skye Blue Pearl fö). Men det var ett '60-tals set, ett sånt som Shelly Manne stilade med i Down Beat på den tiden.

Man skulle kanske införskaffa Leedy-boken ... (så att man bättre kan hänga med i svängarna här på Bloggen!)

/Lennart Pn

Lennart Pn sa...

Ser att Lars H nu konfronteras med det "värsta" av allt - han vill nämligen ha en Leedy!

Det finns annat också som han vill ha, helt bestämt ... men ... vad säger "plånkan"???????

/Lennart Pn

Lars H "moderator" sa...

Plånkan säger alltid nej, Lennart...:-)
Men ibland får man försöka lösa det ändå.
Hade inte vi nå'n fråga i luften...? Om en puka...?

Vad gäller Leedy har jag ägt två virvlar och en 28" kagge. Otroligt hantverk och fortfarande fullt användbara oavsett musikstil, i alla fall i mitt tycke.

/Lars H

Trum-Gugge sa...

Jag har ett Leedy-kit från mitten av 60-talet på gång framledes, troligen efter nyår som det ser ut just nu...återkommer om det i en ev. trumsets-presentation nästa år!
/ T-G

Lennart Pn sa...

Det ser vi verkligen fram emot, hoppas att dina planer går i lås! Leedy kan väl inte sägas vara överrepresenterat här på Bloggen ...

/Lennart Pn