Hallå där.
Jag är ny här men har läst många inlägg under ett par tre år. Trevlig sajt!
Jag tänkte börja med att visa ett av mina Trixonkit. Det är det första jag skaffade. Om man börjar med virveln så är det en 14x5 trävirvel som jag hittade på en loppmarknad i min hemstad Mora. Det var så intresset för Trixon startade. En fantastiskt välljudande virvel som jag använde som min huvudvirvel under flera års tid. För några månader sedan gjorde jag och en bekant en sk "blind test". Vi tog tre av hans "high end" virvlar (Ayotte, Yamaha och Stanton Moores "Spirit of New Orleans") och tre av mina, bl.a. denna, och jag spelade på alla medan han satt med ryggen mot mig. Och jag fick honom att välja min Trixon. Ett resultat jag blev väldigt nöjd med! (När vi sen gjorde tvärtom valde jag hans Ayotte. Men det hör inte hit.)
Kaggen på det här kitet är metrisk då det är från sent 50 eller tidigt 60-tal. Den är 50cm. På dom flesta av mina Trixonkaggar så är en "filt" monterad på insidan mot slagskinnet som man kan spänna med en skruv. En konstruktion som fungerar alldeles förträffligt. Det blir ett bra och "punchigt" ljud. På insidan, mot fronskinnet, är det oftast en "platta" med mjukt matrial på som man kan spänna mot skinnet med hjälp av en likadan skruv. (ofta samma huvud som t-rodsen med Trixonlogga) Ofta så är det även en hållare för en cymbalarm monterad på bastrumman också. En variant där man sticker ned cymbalarmen genom en kula som har en gummi-del på mitten och som sedan klämmer fast cymbalarmen när man spänner. Det är lite svårt att förklara men hursomhelst så fungerar det perfekt och håller uppe ganska tunga cymbaler också.
Hängpukan är en vanlig 13"x8 1/4". En storlek som har blivit en klar favorit genom årens lopp. Alla pukor och virvlar från den här tiden har sk "stick saver hoops". Liknande Slingerland. Det har också blivit en klar favorit. Ger fina och välljudande kantslag enligt mig.
Golvpukan på det här setet är lite "oversized". Dvs lite större än 16". (16 3/4")
Man kan bli ganska knäckt på alla olika storlekar Trixon använde sig av, kan vara besvärligt att hitta skinn, men när man väl hittar ett som passar så är det fantastiska trummor att lira på!
Allt gott!
Mvh Jocke
9 kommentarer:
Glömde nämna att kitet är i vitt pärlemor. Men det kanske syns iof.
Se detta var verkligen ett inlägg utöver det vanliga! Trixon var ett stort märke när jag var i dom tidiga tonåren (runt 1960) och många trummisar man såg på estraderna lirade på sådana.
Du lämnar också en myckenhet av detaljer om diverse "egenheter" som dina trummor har - detta visar att du är en kännare av rang och besitter en djupgående kunskap om dina grejor.
I sanning kul läsning! Ska briefa en av mina kompisar, som också diggar Trixon, om din entré här på bloggen!
Så - som -sagt: Välkommen!
Med vänlig hälsning/Lennart PN
Tack för det Lennart! Det var kul att höra. :-)
Kul läsning om Trixon!!!
Visst var det dom som även hade riktigt udda former på tex bastrumman? Oval nästan äggformad? Snacka om trixigt (!) isåfall att hitta nya skinn till dom modellerna...!
Tack Gugge.
Jo, dom har lite sånt också, men nu går du händelserna i förväg. ;-)
Den av mina kompisar som jag orerade om (= Sandström i Skultuna) är visst för dig redan välkänd ... men mitt uppsåt var ju väl menat! Kul att det finns Trixon-freaks på mer än ett håll här i landet.
Nu har jag blivit rekommenderad att uppsöka din Facebook-sida för vidare fördjupning i ämnet. Mina förväntningar är höga ..
Med vänlig hälsning/Lennart Pn
Hej Jocke!
Välkommen!!
Kul att du nappade, och vilket bra inlägg.
Jag renoverar ju just nu en Telstarkagge och blir ju signe på närbilder av bl a den nämnda cymbalhållaren!
Alltså: jag ser fram emot nästa del i dokusåpan "Trix on Trixon"!
/Lars H
Tackar! Nu blir jag nästan lite nervös. Jag kan försöka mig på en cymbalhållarspecial lite senare. :-)
Jo, han blev bekant för inte så längesedan. :-) En trevlig karl!
Skicka en kommentar