tisdag, oktober 02, 2012

Tre Gretsch virvlar







Ja, här några Round Badge virvlar från den gamla tiden ...

Den översta är en COB modell 4160 från, uppskattningsvis, 1964. Den är i mycket fint skick med tillhörande nyckel och har sin label med id nr 45236. Den har en väl fungerande MicroSensitive Strainer. Four-point-butt-end.

I mitten har vi så en trävirvel, modell 4157. En trelagers stomme, med silverpaint, men pre-label. Stämskruvarna är "kantigare" och den kom med "low-profile-hoops"(?), se bild! Eller är dom "double-flanged"? Kanske nån här på Bloggen vet? Är tacksam för en liten utredning avseende dessa lite tillkrånglade begrepp. Hur som helst, dom här sargarna är i ett skick som vida överglänser de flesta andra Gretsch-hoops från den här tiden.  Finishen på trumman är "Midnight Blue Pearl", den är hel och i skapligt skick, men har mörknat en hel del under årens lopp. Tilläggas kan att Micro Sensitive Strainern fungerar utmärkt och att i den andra sejarändan så sitter det en "one-point-butt-end". Är den här från 1956-57, månne? Vad säger expertisen?

Så till den understa COB-virveln, modell 4160 med nr 86987. Den har lite "midjedekoration"  och var från början försedd med en 42 strängars sejarmatta (se bild!).  Alltså är den några år yngre än den andra COB-vrveln, den här är då kanske från 1966-67. Den var i ett förfärligt skick när undertecknad fick tag i den, men har nu snyggats upp till åtminstone spelbart skick. Strainern var illa tilltygad, badgen hade trillat av och den har fått utstå mycket stryk under sin tid i fält. Den har nämligen tillhört Findus, ett bolag i grösaksbranschen som väl är känt även norr om Skåne? Findus hade fram till för några år sedan en egen orkester, rekryterad bland dom anställda och den här virveln sr ut som om den varit ute i produktionen, minst sagt. Men, den går att spela på efter rengöring och lite andra insatser, såsom byte av sejarmatta mm.

Det man nu undrar lite över är om Findus en gång i tiden hade ett komplett Gretsch-kit? Det som följde med den här virveln var ett Tama Swingstar set av modell 1982 - mycket stryktåliga grejor fö.

Om nu någon form av intresse visas avs. detta inlägg, så kanske ytterligare Gretsch attiraljer kan komma att visas upp ...

/Lennart Pn

4 kommentarer:

Niklas Kilenstam sa...

Skitcoola allihop, Lennart!!!

Lars H "moderator" sa...

Gretsch är ju helcoola trummor.
Har aldrig ägt mer än en Floating Action-pedal, som ju lever vidare i Camcopedalerna.
Ett jazz-Gretsch är ju egentligen ett måste, men plånkan säger nej, och hjärtat säger Ludwig...:-)

Mera sån't här, Lennart!

/Lars

Lennart Pn sa...

Ja, först får jag beklaga att några av bilderna kommit med två gånger: Det var verkligen inte meningen ...

... sen får jag också beklaga att det inte tycks finnas något som helst intresse för att hjälpa mig med svaren på de frågeställningar som förkommer i detta mitt (sista?) inlägg.

/Lennart Pn

Lars H "moderator" sa...

Hej
Vad gäller Gretsch-sarger så är jag ju inte rätt person, eftersom jag aldrig ägt Gretsch-grejer.
Vad gäller begreppen straight, single flanged, double flanged och triple flanged så har det med antalet flänsar (heter det väl på svenska...) att göra.
En bra länk finns här:
http://vintagedrumguide.com/hoops.html

Vad som är specifikt för Gretsch vet jag inte, men jag oftast kan se om det är en Ludwig sarg eller en kopia, Slingerlands sarger som var böjda inåt skinnet och att Rogers hade något högre profil på sina sarger.

Fortsätt gärna med Gretschbilder Lennart, för jag vill se mer så jag kan lära mig mer.

//Lars H